Ali ste vedeliZbrali smo nekaj najbolj pogostih vprašanj in odgovorov. 

Če med njimi ni tiste informacije, ki ste jo iskali, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali!

Kaj je RENOLIT številka

RENOLIT številka je mednarodna šifra za barvo oziroma oznaka dekorja.
Na primer: če že imate vgrajena okna od drugega proizvajalca, lahko enako barvo najdemo samo preko renolit številke, ker se določene barve od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo.

Kaj je RAL montaža?

RAL montaža je montaža po najnovejših smernicah in predpisih, pomeni montaža v treh slojih, znotraj bolj tesno kot na zunanji strani. Bistvo RALl montaže je, da vlaga iz okolja ali gradbene konstrukcije ne preide v notranjost prostora, ampak je vlagi omogočeno, da prodre na zunanjo stran okna v okolje. Tako omogoči dihanje zidu. RAL montaža mora biti izvedena tako, da je notranja reža med oknom in steno popolnoma prepustna.

Zelo pomembno za dobro izvedbo montaže je že samo načrtovanje ob gradnji objekta ali načrtovanju adaptacije.

Kaj pomenijo posamezne oznake U?

Čim manjša je toplotna prehodnost snovi, tem manjši je prehod toplote skoznjo in tem manjše so toplotne izgube. Če primerjamo dve različni okni glede na njuno toplotno prehodnost, je boljše tisto okno, ki ima nižjo vrednost “U”, torej prevaja manj toplote ali, povedano drugače, je boljši toplotni izolator. Toplotna izolativnost oz. prehod toplote se meri v Watih na kvadratni meter Kelvina (W/m2K), koeficient pa nam pove količino toplotne energije, ki pri temperaturni razliki 1°K (oz. 1°C) prehaja skozi površino 1m2.

Uw = UOKNO

Običajna skupna toplotna prehodnost okna znaša Uw=1,3 W/m2K ali manj. Nižji kot je koeficeint toplotne prehodnosti, bolj je okno toplotno izolativno.

Ud =Udoor-vrata

.Običajna skupna toplotna prehodnost vrat znaša Uw=1,4 W/m2K ali manj. Nižji kot je koeficeint toplotne prehodnosti, bolj so vrata toplotno izolativna.

Ug = USTEKLO

Dobre izvedbe zasteklitve omogočajo toplotno prehodnost Ug=1,1 W/m2K, pa tudi nižjo do Ug = 0,6 W/m2K in 0,5 W/m2K. S posebnimi izvedbami je moč doseči tudi nižje vrednosti, vendar cena zasteklitve nesorazmerno narašča. V podjetju Slatin standardno vgrajujemo steklo od

Ug=1,1 W/m2K do Ug=0,5 W/m2K (odvisno od izbranega modela oken).

Uf = UPROFIL

Ker v skupno toplotno prehodnost nekaj pripomore tudi okvir, je dobro vedeti, kateri okvir je boljši po tem pogledu. Vsi naši profili ustrezajo najvišjim zahtevam.  Okvir iz lesa iglavcev ima toplotno prehodnost od 1,5 do 1,8 W/m2K. Toplotna prehodnost plastičnega okvira je odvisna od števila zračnih komor. Petkomorni 1,3 W/m2K, šestkomorni in 7 komornih profil pa imata še toliko boljše.

Kaj pomeni oznaka pri steklu 4-16-4-16-4?

Ta oznaka pomeni sestavo stekla ki je vgrajeno v naročen izdelek.4mm stekla-16mm distančnik-4mm stekla-16mm distančnik, 4mm stekla. Tukaj gre za troslojno steklo. Debelina stekla in distančnikov je lahko različna glede na izolacijske, statične ali zvočne predpise.

Kakšno okovje vgrajujete v okna in vrata?

V okna in vrata vgrajujemo visokokakovostna okovja nemških in avstrijskih proizvajalcev.  Vso okovje je proizvedeno iz neerjavnih materialov in je trajno.

Glede na velikost elementov se prilagaja količina in jakost posameznih delov.

Pomembno pa je, da kupci vzdržujejo okovje po navodilih proizvajalca.

Vrata in okna se trdo zapirajo - kaj lahko naredim sam?

V garancijskem listu je narisano in opisano vzdrževanje vgrajenih izdelkov. Najbolje je da se okovje vsaj enkrat letno namaže z mastjo ali se uporabi sprej WD 40. V primeru da to še ne bo rešilo problema, lahko kontaktirate servis Slatin.

SLATIN d.o.o.
Proizvodnja oken, vrat, senčil, požarnih
sistemov, zimskih vrtov, steklenih fasad

 

p.e. obrtna cona Log Dobja vas
2390 Ravne na Koroškem

+386 2 821 88 30 facebook
+386 2 821 88 31 twitter
info@slatin.si
© 2014 Slatin d.o.o.. Vse pravice pridržane.                                                             Pravno obvestilo   Politika zasebnosti   O avtorjih